onsdag 9. november 2016

Oppgave 4- Sosiale medier


Oppgave:
Hva kjennetegner sosiale medier?
Diskuter personvern og opphavsrett i sosiale medier.

Samfunnet endrer seg hele tiden. Og mange tekniske fremskritt har forlengst gjort sin inntreden. Etter at vi fikk internett og www, (world wide web), har vi sett en rivende utvikling innenfor teknologi og media.
Sosiale medier er et nytt begrep. Det er en fellesbetegnelse som brukes for mediekanaler og plattformer som ved hjelp av Internettet gir oss mulighet til samhandling og kommunikasjon mellom mennesker og hvor innholdet utformes av brukeren. 
Begrepet sosiale medier kom inn på slutten av 1970- tallet. På 2000 tallet tok det helt av. Sosiale medier har vært utgangspunktet for en kommunikasjonsrevolusjon hvor «hvermannsen» kan produsere og dele innholdet sitt på internett.  

Sosiale medier har allerede forandret mye i samfunnet vårt. Og utviklingen er som ferskvare. Der kommer stadig nye og bedre løsninger på hvordan vi kommuniserer med hverandre.
Vi ser og bakdeler med nyvinningene. De som ikke følger med på utviklinga, faller fort gjennom sosialt. Dette må vi være klar over i det store tempoet medier og teknologi har fått!

Sosiale medier kan brukes overalt, fra private samtaler, familien, og til markedsføring. Sosiale medier kan og brukes som en profesjonell formidlingsplattform for de bedrifter og organisasjoner. 

de mest kjente nettverkstjenester vi har i dag er Facebook, YouTube, Wikipedia, Twitter, LinkedIn, Instagram, blogger og Snapchat med mer.

Som følge av alt dette, ser vi og at misbruk lett kan skape uro og negativ omgang. Vi blir sårbare og kan lese om nettmobbing og brudd på personvernet.
Alle må mene noe om dette! Kunnskap og kompetanse om de tekniske mulighetene kan skape forskjeller i samfunnet. Vi må bli kjent med de forskjellige plattformene, og retningslinjene de medfører. 

«Nettvett» og «Nettroll» er nye ord. Nettvett handler om å ta vare på og hegne om personvernet. De som ikke bruker nettvett, blir ofte kalla Nettroll, de som ikke bryr seg om personvernet.

Vi ser og en negativ utvikling med ID- tyveri og opprettelse av falske profiler på de forskjellige plattformer. Internett og sosiale medier kan misbrukes til å få tilgang på personopplysninger. Vi må derfor bruke tid til å lære hvordan man kan opprette og opprettholde et godt personvern.

Å dele matoppskrifter på Facebook,  syns jeg er greit, mens andre private ting, bør ikke ut på nettet.

Når det gjelder opphavsrett og kopiering av film og musikk, ser en at bransjene selv har tatt tak og gjort et arbeid for å sikre at produsenter, komponister og tekstforfattere får sin rettmessige andel av sine verk. En annen ting er at flere musikere bevisst deler ut til nedlastning eller streaming av musikk. Et slags nettanarki for å sparke litt til det etablerte?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar