fredag 2. desember 2016

Oppgave 6

Allmennkringskasting
- er et kulturpolitisk begrep som skal ivareta interesser innenfor den generelle medieutviklingen. Formålet er å ivareta en demokratisk, kulturell og sosial rolle i samfunnet. En sterk allmennkringkasting skal bestrebe seg i å legge til rette for en åpen og opplyst samtale og sikre et mangfoldig innholdstilbud av god kvalitet er et grunnleggende prinsipp.

Den er videre
en offentlig tjeneste som støttes av lisensbasert eller offentlig finansiering. Fordelen med dette er at det vil være uavhengig av kommersielle krefter eller monopol. Denne krinkastningmåten skal sikre en god geografisk dekning, gode programmer, stor respekt, de er uavhengige av staten, og skal vise et variert innhold.

I Norge må alle som har et TV apparat betale lisens. Det er straffbart å unndra seg lisensbetaling. Jeg husker de rare bilene lisenskontrollen kjørt rundt med før for å fange lisens-snikere!

Allmennkringkasting er positivt!
Allmennkringkasting skal bidra til mangfold i det totale programtilbudet, og sørge for at både brede og smale publikumsgrupper får et godt tilbud. Alles behov skal forsøkes dekket, noe som er en stor utfordring i dag!

Forståelsen av allmennkringkasting endrer seg i takt med politiske, teknologiske og økonomiske endringer.
Vi har i 2016 fire store kringkastingsbedrifter som er definert som allmennkringkastere:
NRK,
TV 2,
P4 og
Radio Norge.
Disse er regulert som allmennkringkasting gjennom strukturregulering, der de er tilbudt bestemte privilegier i bytte mot visse forpliktelser som er dynamiske og kan endres etter som tiden og samfunnet endres.

Oppsummert

Allmennkringkastingsprinsipper i den norske mediepolitikken:
Sendingene skal kunne mottas av hele befolkningen.
Sendingene skal inne holde en variert programmeny med programmer for brede så vel som for smale lyttere -/seergrupper, herunder barn og unge, den samiske befolkningsgruppen, etniske og andre minoriteter.
Det skal være daglige nyhetssendinger og solid, løpende orientering om viktige samfunns- og kulturspørsmål, nasjonalt og internasjonalt.
Sendingen skal bidra til å styrke norsk språk, identitet og kultur.
Allmennkringkastingskanalene skal ha redaksjonell selvstendighet.

Medietilsynet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar